Om oss

Kontrollert av tradisjoner og utdaterte kjønnsrollemønster

Unge gutter med innvandrerbakgrunn står med beina plantet i to kulturer - den moderne ungdomskulturen de lever i, og den tradisjonelle familiekulturen de er oppdratt med. Flere av dem møter en stille undertrykkelse. De blir pålagt å sørge for at søsteren lever i tråd med familiens verdier og normer. Vi mener de er utsatt for negativ sosial kontroll som er like frihetsberøvende som den søstrene deres utsettes for. Gjennom samtaler og aktivisme jobber Support Not Protect for å endre dette mønsteret, så både våre brødre og søstre kan bli fri.

“Å beskytte noen er egoistisk. Man gjør det man selv synes er riktig”

En elev i klasse som fikk besøk av Support not protect.

En ny stemme

Alle ungdommer ønsker å passe inn en plass. Å få tilhørighet i et fellesskap er viktigere enn noen gang. Ungdommer med innvandrerbakgrunn står midt i mellom to kulturer, som har ulike forventninger til dem. Den moderne ungdomskulturen møter gamle familietradisjoner. Support Not Protect jobber for å skape en trygg arena der unge gutter skal kunne snakke fritt om hvordan de har det, og hva de føler. Vi vil at gutter skal bli sett og hørt, så de får muligheten til å utvikle sin egen stemme, og finne ordene de trenger til å si ifra på vegne av seg selv, men også ordene de trenger for å snakke med søsteren sin.

Bygge bro mellom brødre og søstre

Support not Protect et ideelt selskap som jobber for å forhindre negativ sosial kontroll, og det gjør vi ved å snakke om problemet med de det gjelder. Vi tror på at bevisstgjøring gjennom samtale og diskusjon skaper forståelse og samhold, der målet vårt er å bygge bro mellom brødre og søstre.

For ungdommer, av ungdommer

Gjennom foredrag om negativ sosial kontroll setter vi i gang diskusjoner og debatter blant ungdommer, der alle får bidra med det de ønsker å si. Klasserommet er en av arenaene som gir rom for nye tanker, refleksjoner og perspektiver. Vi hører på hva ungdommene har å si, fordi deres stemme er den som betyr noe. Kampen mot negativ sosial kontroll starter her. I tillegg legger vi til rette for at flere unge gutter med minoritetsbakgrunn deltar i den offentlige samtalen: I tradisjonelle medier, på konferanser og egne plattformer.

Menneskene bak

Mona Ibrahim Ahmed

Mona har vært sentral i å sette negativ sosial kontroll på agendaen i Norge. Helt siden hun kom hit som 16-åring som somalisk flyktning, har hun kontinuerlig jobbet med å gi seg selv og menneskene rundt seg muligheten til å velge sine egne liv. Mona var i mange år en sentral aktør i organisasjonen Fargespill. Hun er gjesteunderviser i Raftostiftelsen og har tidligere jobbet i V13 i Kirkens Bymisjon, et tilbud for minoritetsungdom. Nå jobber hun som minoritetsrådgiver i IMDI på Fyllingsdalen videregåendeskole i Bergen. Hun skrev boken “Brev til Noreg” sammen med Hilde Sandvik. D2 utropte henne til Ledestjerne 2021.

Leila Rezzouk

Leila er en sosial entreprenør. Hun grunnla og leder Papillon, en frivillig organisasjon som jobber for å styrke unge krysskulturelle kvinner til å stå i egne valg. Leïla har lang og bred erfaring innen helsefremmende arbeid og inkludering av unge og voksne med krysskulturell bakgrunn i Norge. Metodisk har hun hatt styrkebasert og forebyggende tilnærming som kjernen i arbeidet sitt. Leila har sittet i Regjeringens integreringspanel, et rådgivende panel for  Integrerings og kunnskapsdepartementet i perioden 2018-2019, og er fra 2021 medlem i et regjeringsoppnevnt utvalg som skal bedre arbeidsinnvandreres integrering. Leila medvirker i en TV-serie med tema negativ sosial kontroll av filmselskapet Pandora, som regisserte den prisvinnende serien Flukt.  Leila fortalte sin historie på Sommer i P2 i 2021. Hun er en rutinert foredragsholder.

Hilde Sandvik

Hilde er journalist, redaktør og grunder. Etter å ha vært kulturredaktør i Bergens Tidende i ti år, har hun jobbet for å bygge skandinavisk medieplattform. Hun er programleder for programmet Norsken, svensken og dansken, som sendes ukentlig i NRK, SR og DR. Hun har også programmet Sammen med Sandvik på NRK. Hun sitter i flere styrer, og er for tiden blant annet  nestleder i styret i Amedia og styremedlem i United World College. Hilde har skrevet flere bøker, og har i en årrekke skrevet om konsekvensen av negativ sosial kontroll. Sammen med  Mona Ibrahim Ahmed skrev hun “Brev til Noreg”. Hilde er mangeårig jurymedlem i Wien-baserte Global Peace Photo Award.

Styreleder

Børrea Schau Larsen

Børrea ledet produktutviklingen for Schibsteds mediehus i Norge og Sverige i flere år: VG, Aftenposten, BT, Aftonbladet og SvD. Hun har mange års internasjonal erfaring og har jobbet som journalist og produsert menneskerettighetsfilmer vist på Al Jazeera og filmfestivaler. Børrea sitter i flere styrer, blant annet GC Rieber Compact, som produserer nødhjelpsmat til hjelpeorganisasjoner som Leger uten Grenser, UNICEF og Verdens matvareprogram. Hun er også gründer av Vilda som gjør det enkelt og lønnsomt for boligeiere å velge miljøvennlige og klimaeffektive løsninger.